Plimbări muzicale la Cisnădioara

În toiul verii transilvănene, Cisnădioara invită pe toți iubitorii de muzică, dar nu numai, la concertele desfășurate în faimoasa și veche biserică evanghelică din centrul satului sau bazilica romanică din cetatea aceluiasi sat. Savurați timp de o oră muzica de cameră oferită în mijlocul livezilor din Cisnădioara, mereu duminica la ora 17!

im Pfarrgarten, nach dem Konzert

Ediția inaugurală a stagiunii de concerte estivale ”Plimbări muzicale la Cisnădioara” s-a desfășurat în anul 2004 urmând convingerea că biserica evanghelică a satului omonim merită pe deplin încercarea de a găzdui în mod distinct concerte corale, de orgă și camerale a căror susținere mereu duminica să coincidă cu apogeul sezonului larg de evenimente culturale în Ardeal. Harta transilvană a orașelor și comunelor renumite pentru oferirea regulată de concerte pe timpul lunilor de vârf ale anotimpului deseori torid s-a dorit astfel sporită prin adăugirea unui loc cu totul special. Concertele se organizează până în prezent în lunile iulie și august, cu concursul unor ambițioase ansambluri corale de amatori, cu aportul interpretativ a unor invitați din spectrul cântăreților profesioniști și nu în ultimul rând cu participarea frecventă a tineri muzicieni cordari și suflători. Acest concept s-a dovedit foarte curând un traseu de succes certificat de prezența numeroasă la Cisnădioara a unui public iubitor și cunoscător de muzică clasică. Pentru început, nucleul participanților primelor ediții ale ”Plimbărilor muzicale la Cisnădioara” a fost alcătuit cu precădere din studenții clasei de orgă care urmează cursurile de muzică de cameră barocă predate la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. De asemenea, corul ”Bach” din Sibiu și-a dezvoltat odinioară rânduiala de a încheia propriul său sezon prin deschiderea stagiunii estivale la Cisnădioara, eveniment care a atras în scurt timp deopotrivă și interesul unor ansambluri instrumentale și corale din străinătate. ”Plimbările muzicale la Cisnădioara” au suportat în trecutul recent unele modificări, dar continuă să se remarce prin farmecul lor neschimbat de la momentul debutului. Deși corul ”Bach” din Sibiu a încetat între timp să mai facă obiectul afișelor bisericii evanghelice din Cisnădioara, și în pofida faptului că orga lăcașului de cult de sorginte barocă răsună mai rar pe durata concertelor estivale, afluxul publicului nu a scăzut din intensitate. Muzica tuturor epocilor de la Evul Mediu timpuriu până la secolul 21 interpretată cu ajutorul vocii umane, a instrumentelor de coarde și de suflat va însufleți considerabil sărbătorirea celor 800 de ani de la prima atestare a Cisnădioarei.

La finele fiecărui concert, comunitatea din Cisnădioara invită pe toţi cei prezenţi în curtea casei parohiale. Acolo, la umbra nucului bătrân, savurând cafeaua şi deliciosul „hencleş”, artiştii intră în vorbă cu publicul, cei din partea locului îi pot saluta pe cei veniţi de departe. Ospitalitatea deosebită a celor din Cisnădioara, în frunte cu familia Henning, completează în mod fericit oferta concertelor de vară din incinta lăcaşului de cult baroc de la Cisnădioara.