Plimbări muzicale la Cisnădioara

În toiul verii transilvănene, Cisnădioara invită pe toți iubitorii de muzică, dar nu numai, la concertele desfășurate în faimoasa și veche biserică evanghelică din centrul satului sau bazilica romanică din cetatea aceluiasi sat. Savurați timp de o oră muzica de cameră oferită în mijlocul livezilor din Cisnădioara, mereu duminica la ora 17!

duminică, 04. august 2019

Spații sonore cosmopolite din epoca renașterii și barocului timpuriu

Ansamblul de Muzică Veche Codex luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii "Transilvania" din Braşov, participanți la Cercul de muzică veche inițiat de profesorul Ignác Csaba Filip, preparator universitar. Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, continuă tradiţia bogată a formaţiei de muzică barocă CANTUS SERENUS din Braşov.
Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.
Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.

Cei șapte interpreți sînt vorbitori nativi ai limbii maghiare și stăpânesc numeroase instrumente de coarde, de percuție și de suflat de la contrabas până la blockflöte sopranino. Din perspectiva diferitelor practici stilistice, ansamblul de Muzică Veche Codex alege cu precădere opere aparținând acelei epoci medievale cand limba scrisă pe pergament urma regula improvizației ad-hoc și nu ajunsese încă să fie produsul unor norme ortografice stabilite temeinic. Fiți curioși în a asculta felurite sunete a căror vârstă intrece considerabil identitatea barocă a bisericii evanghelice din Cisnădioara!